Pszichológus vagy Mentálhigiénés segítő? 

Sokszor felmerül a kérdés, hogy mi a különbség a pszichológussal vagy a mentálhigiénés segítővel folytatott beszélgetés között.  Számtalan átfedés van, ugyanakkor talán a legszemléletesebben úgy tudnám leírni, hogy míg a pszichológussal folytatott beszélgetés probléma fókuszú, addig segítő beszélgetés erőforrás központú. 

Ez azt jelenti, hogy azt járjuk körbe, hogy ha már van egy helyzet, mit is tehetünk. Mik a Te egyéni lehetőségeid, erősségeid, támaszaid az adott helyzet meghaladására. Óhatatlanul szóba kerülnek az okok, az oda vezető út, de nem ezen van a fókusz, hanem a megoldási lehetőségeken.

Ha úgy érzed a nehézséged nem igényel hosszú időn át tartó, mélységeket feldolgozó terápiát, inkább beláthatóbb időkeretek közt a saját megküzdési képességed kíván megerősítést, akkor valószínűleg a segítő beszélgetésre van szükséged.

Segítő beszélgetés

Egyes nehézségek esetén egyedül nem könnyű egyről a kettőre jutni. Ha együtt vagyunk megszülethet egy olyan megértés, rálátás, átkeretezés, ami erőt ad, továbblendít, nézőpontváltást, felszabadulást hoz.

Te próbálod minél jobban átadni a benned zajló folyamatokat, én pedig értő figyelemmel, az érzéseid visszajelzésével,  próbálom a lehető leginkább kirajzolhatóvá, érthetővé tenni azt, ami történik. Így kibogozhatjuk az okokat, a valós érzéseket, a továbblépési, átkeretezési lehetőségeket. 

Mélyen hiszem és tapasztaltam is, hogy mindannyian képesek vagyunk idővel meggyógyítani saját lelkünket. A „Segítő” erre az útra segít rálépni, majd ezen kísér Téged.

Mikor leülünk beszélgetni sem te sem én nem tudjuk pontosan mire jutunk majd. De ha őszintén, nyitottan, együtt járjuk körbe azt, ami van, szinte mindig megszületik valami új megértés, megnyugvás, megkönnyebbülés.

Általános Elérhetőségek

szilvi@onebreszto.hu  +36704329889  facebook.com/onebreszto

Jelentkezés | Adatkezelési tájékoztató